tips-kuruskan-badan-secara-sihat-tips-turunkan-berat-tips-kuruskan-badan-dalam-masa-sebulan-sarapan-pagi-yang-mudah-dan-sihat

Tips Kuruskan Badan Tanpa Diet Ekstrem dan Berlapar

Nak kuruskan badan ni sebenarnya tak susah. Tak perlu diet ekstrem dan berlapar. Yang penting kena tahu apa yang patut dimakan dan apa yang patut dielak. Entri kali ini saya nak fokus pada tips kuruskan badan dengan menu sarapan yang betul.

JANGAN ‘SKIP’ SARAPAN KALAU NAK KURUSKAN BADAN

Ramai orang ingat kalau nak kuruskan badan kena kurangkan makan atau diet. Ramai juga yang ‘skip’ waktu makan terutama sarapan pagi dengan alasan nak kurangkan kalori. Ishhh itu diet ekstrem namanya. Tak lapar ke ‘skip’ sarapan pagi tu? Sebenarnya anda tak perlu ‘skip’ sarapan pagi kalau nak kuruskan badan. Malah anda WAJIB makan sarapan pagi kalau nak kurus!

Dan, sarapan terbaik untuk kuruskan badan adalah PROTEIN. Kenapa protein ye?

KURUSKAN BADAN DENGAN PROTEIN

Rugi sangat siapa yang nak kuruskan badan tapi tak ambil protein masa sarapan pagi. Sebab kajian menunjukkan protein adalah satu-satunya nutrien yang paling penting untuk turunkan berat badan. Macam mana protein ni turunkan berat?

Pertama, tubuh badan menggunakan kalori yang tinggi untuk menguraikan protein berbanding karbohidrat dan lemak. Jadi bila anda ambil protein ketika sarapan pagi, banyak kalori yang dibakar. Kedua, pengambilan protein mengurangkan pengambilan kalori berlebihan sepanjang hari kerana protein membuatkan perut kenyang lebih lama. Protein juga membuatkan anda kurang berfikir tentang makanan. So takde la asyik craving je kan.

kuruskan badan dengan sihat kuruskan badan tanpa diet tips kuruskan badan dalam masa sebulan

Ketiga, protein membantu mengurangkan lemak di perut dengan berkesan. Lagi tinggi kualiti protein yang diambil, lagi kurang lemak terkumpul di kawasan perut. Selain itu, protein juga membantu meningkatkan paras metabolisma dan menghalang kehilangan otot.

Banyak betul kelebihan protein untuk kuruskan badan. Terutama masa sarapan pagi.

PROTEIN HAIWAN ATAU TUMBUHAN?

Protein ada 2 jenis, dari sumber haiwan dan juga tumbuhan. Contoh sumber haiwan seperti telur ayam, daging ayam ikan dan lembu. Protein dari sumber tumbuhan pula seperti kacang soya, tofu, tempe, chia seed, kacang badam dan sayur hijau seperti brokoli dan asparagus. Mana satu pilihan yang lebih baik untuk kuruskan badan?

Jawapannya : kedua-duanya sekali. Anda perlu seimbangkan sumber protein dari haiwan dan juga tumbuhan. Ini kerana protein haiwan kebanyakannya ada kolesterol jadi jika ambil berlebihan dah tak membantu kuruskan badan. Di sini lah protein tumbuhan memainkan peranan sebab itu ia dipanggil ‘lean protein’ kerana tiada kolesterol.

Oleh kerana protein haiwan biasanya diambil ketika makan tengahari dan makan malam, lebih baik protein tumbuhan diambil ketika sarapan pagi. Baru lah seimbang kan.

3 SEBAB PILIH ESP UNTUK SARAPAN PAGI

ESP adalah minuman protein yang sedap, berkhasiat dan mudah untuk disediakan. Setiap hidangan memberikan 14gram protein, kira-kira 25% dari keperluan protein harian. Ia diperbuat daripada kacang soya NON-GMO yang berkualiti tinggi, tanpa kolesterol dan merupakan protein lengkap dengan 9 asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan manusia.

Jadi, ESP adalah pilihan protein terbaik untuk turunkan badan.

 

Dah tak sabar nak dapatkan ESP? Hubungi saya segera. Anda hanya perlu klik gambar ikon Whatsapp di bawah dan terus berhubung dengan saya melalui aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya. Lebih cepat.

cara jadi ahli shaklee

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge