tanda-tanda-menopause-tanda-tanda-awal-menopause-gejala-menopause-wanita-wanita-menopause-simptom-menopause-menopause-awal-vitamin-untuk-menopause

Tanda-tanda Menopause dan Persediaan Awal Menghadapinya

Apa Itu Menopause?

Menopause adalah keadaan di mana seorang wanita tidak lagi didatangi haid selama 12 bulan dan ke atas. Sebelum benar-benar menopause, tanda-tanda menopause boleh dikenalpasti ketika tempoh yang dipanggil peri-menopause atau pra-menopause. Masanya adalah antara beberapa bulan hingga ke beberapa tahun sebelum  benar-benar putus haid.

Umur kebanyakn wanita mengalami menopause antara 40-50 tahun, berbeza mengikut setiap wanita.

Apakah Tanda-tanda Menopause?

Ada banyak tanda-tanda menopause yang direkodkan. Namun ini 6 tanda yang seringkali dialami oleh kebanyakan wanita yang menghampiri fasa menopause.

1. Kerap berpeluh dan rasa panas (‘hot flashes’) 

Pernah tak tengok kejadian macam ni? Orang lain semua rasa sejuk duduk dalam aircond tapi dia seorang saja yang rasa panas? Sampai berpeluh dibuatnya. Ini tanda-tanda menopause yang sangat kerap dialami ketika tempoh pra-menopause.

2. Masalah Kawalan Pundi Kencing

Memang normal jika wanita menopause mengalami kesukaran untuk mengawal kencing. ASYIK RASA NAK TERKENCING dan walaupun dah kencing sebentar tadi masih rasa nak ke tandas lagi. Ini kerana otot di bahagian pelvik mula lemah.

3. Kulit Terlampau Kering dan Gatal

Kolagen semulajadi sudah tidak dihasilkan secara optimum. Dan hormon estrogen yang semkain menurun menyebabkan kulit tidak mampu untuk menahan air pada permukaan kulit. Sebab itulah kulit yang terlampau kering dan gatal salah satu tanda-tanda menopause.

4. Emosi Tak Stabil 

Apa-apa perubahan yang berkaitan dengan hormon pastikan menyebakan emosi menjadi tidak stabil. Sebagaimana wanita mengalami simptom PMS ketika datang haid, begitu juga wanita yang menghadapi menopause. Simptom seperti ‘baby blues’, ‘mood swing’ dan keletihan tanpa sebab antara petanda emosi tak stabil.

5. Susah Tidur/Insomnia 

Susah tidur waktu malam atau jika sudah tidur kerap pula terjaga dan tak boleh tidur semula. Apabila ini berlaku, badan akan mengalami keletihan dan menyumbang kepada emosi yang tak stabil juga.

Selain itu, keinginan seks yang menurun turut menjadi simptom  tanda-tanda menopause.

6. Haid Tidak Teratur

Dalam tempoh pra-menopause, seseorang wanita akan mengalami haid yang tidak teratur. Adakala darah keluar dengan sangat banyak. Dan bulan seterusnya langsung tidak didatangai haid. Ini adalah tanda yang paling jelas.

Ingin Menghadapai Menopause Dengan Tenang?

Berita baik untuk anda yang mengalami simptom-simptom menopause diatas! Kerana anda masih BOLEH MENJALANI KEHIDUPAN SEPERTI BIASA tanpa rasa terganggu dengan perubahan yang berlaku dek kerana menopause.

Contohnya, tanda-tanda menopause susah nak tidur waktu malam dan mood swing boleh diatasi dengan Kalsium dan Magnesium. Rasa penat dan letih boleh dibantu dengan Vivix dan Multi-vitamin.

tanda-tanda menopause tanda-tanda awal menopause gejala menopause wanita wanita menopause simptom menopause menopause awal vitamin untuk wanita menopause

Testimoni Vitamin Untuk Menopause 

Berikut merupakan antara maklum balas POSITIF mereka yang mengambil set Vitamin Untuk Menopause.

tanda-tanda menopause tanda-tanda awal menopause gejala menopause wanita wanita menopause

tanda-tanda menopause tanda-tanda awal menopause gejala menopause wanita wanita menopause simptom menopause

tanda-tanda menopause tanda-tanda awal menopause gejala menopause wanita wanita menopause simptom menopause menopause awal

 

Hubungi saya segera untuk mendapatkan produk nutrisi untuk menghadapi menopause dengan baik. Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

cara jadi ahli shaklee

TUNGGU !!!

Anda berminat untuk mendapatkan produk nutrisi ini dengan

harga yang lebih murah sebanyak 15-25% ??

Klik gambar di bawah 🙂

Daftar-ahli-Shaklee-pengedar-vivix-shaklee-klang

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge