Suplemen Untuk Kawal Stress Yang Selamat dan Berkesan

Di posting yang lepas, ada saya ceritakan tentang fungsi suplemen untuk kawal stress. Walaupun stress adalah perkara biasa, jika tidak dikawal dengan baik boleh menjadi punca kepada banyak masalah lain. Antaranya ialah, sistem imun yang merosot dan mudah dijangkiti virus dan penyakit, insomnia, kerap sakit kepala, masalah sembelit, susah fokus dan mudah lupa dan paling teruk boleh melarat menjadi masalah mental dan kemurungan.

Cara untuk kawal stress terdiri daripada dua, luaran dan dalaman. Dari segi luaran termasuklah :

  • bermeditasi (orang Islam solat, mengaji, zikir etc),
  • bersenam untuk hasilkan hormon dopamine, serotonin dan buat kita rasa gembira dan tenang,
  • melakukan hobi atau apa-apa aktiviti kegemaran,
  • berkomunikasi dan bersosial,
  • dapatkan tidur yang cukup dan
  • susun kerja-kerja ikut jadual.

Dari segi dalaman pula, ia melibatkan apa yang kita makan. Iya, ramai yang pelik apa kaitan makanan dengan stress? Setiap organ dalam tubuh badan manusia berkait antara satu dengan lain, ada satu bahagian di usus yang bersambung terus ke otak. Ada saraf di kaki yang memberi kesan pada tulang belakang. Begitulah. Jadi makanan sangat memainkan peranan penting. Beberapa amount penting dari karbohidrat hingga lah ke mineral dan vitamin yang dimakan mempengaruhi kesihatan mental.

Makanan yang perlu dielakkan adalah yang berkafein tinggi, gula berlebihan, makanan segera dan bergoreng. Makanan yang kurang zat tetapi tinggi kalori memberi kesan malas, moody dan lesu. Jadi elakkan makanan ini jika nak kawal stress. Selain itu, boleh pertimbangkan suplemen untuk kawal stress yang mengandungi vitamin B lengkap, Asid Lemak Omega-3, Polifenol, Kalsium dan Vitamin D, Vitamin C dan juga Protein. Mari saya terangkan fungsi setiapnya.

BAGAIMANA SUPLEMEN UNTUK KAWAL STRESS BERTINDAK?
1. Vitamin B

Paling penting untuk ibu yang sedang berpantang. Pernah dengar ibu meroyan sampai dengar suara bisikan halus? Haa bahaya tau kalau tak kawal stress dan tekanan lepas bersalin. B12, B6 Riboflavin dan Folate vitamin yang penting untuk kawal tekanan. Tubuh badan yang kekurangan vitamin B akan meningkatkan hormon stress iaitu cortisol. Jadi lebih cepat rasa stress dan letih. Susah tau nak dapat Vitamin B yang lengkap dari makanan harian, jadi boleh tambah B complex ini dalam diet harian.

2. Asid Lemak Omega-3

Lemak baik yang penting untuk kesihatan otak dan jantung. Mengikut kajian, tubuh badan yang kekurangan Omega-3 lebih cenderung untuk mengalami kemurungan. Sel otak (neuron) perlukan asid lemak yang mencukupi untuk pastikan neuron berhubung. Kalau neuron tak berhubung dengan baik, hormon dopamine yang memberi rasa semangat dan gembira susah dirembes keluar.

Asid Lemak Omega-3 yang bergred farmaseutikal (high quality fish oil, kaya EPA/DHA) semestinya Omega Guard. Boleh baca sini kenapa Omega Guard yang terbaik.

3. Polifenol

Polifenol adalah anti oksidan yang disebut sebagai flavonoids ini mempunyai sifat yang dipanggil anti radang & neuroproduktif yang kuat. Kepentingan polifenol sebagai suplemen untuk kawal stress terbukti dari segi fungsinya yang melindungi neuron dari kerosakan. Apabila tubuh badan stress, sel-sel akan mula menegcut. Polifenol bertindak menghalang sel-sel dari kecut dan rosak. Sumber polifenol terbaik boleh didapati dari Vivix dan ResV.

4. Kalsium & Vitamin D

As mentioned before, bila tubuh badan stress hormon cortisol akan terhasil. Ini menyebabkan tekanan darah tinggi berlaku. Kalsium dan vitamin D bantu menurunkan ketegangan otot akibat darah tinggi dan membantu tubuh untuk rehat dan tidur dengan baik. Tidur yang berkualiti (deep sleep) sangat penting untuk kurangkan stress dan kerisauan. Jadi kalsium dan vitamin D sangat membantu.

suplemen untuk kawal stress

Antara nutrisi lain yang turut sama memberi impak positif ketika dalam keadaan stress termasuklah Vitamin C dan Protein. Vitamin C mengawal pembebasan hormon cortisol manakala protein diperlukan untuk hasilkan sel neurotransmitter yang sihat.

Untuk dapatkan kesemua suplemen untuk kawal stress ini, boleh hubungi saya Adibah di 016-3334945 dan dapatkan harga jimat 25% dari retail price.

Terima kasih! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge