Risiko Penyakit Batu Karang – Atasi Dengan Vivix

Penyakit batu karang sememangnya biasa kita dengar. Tapi ramai yang tak tahu risiko penyakit batu karang jika tidak dirawat di peringkat awal. Paling teruk jika batu tersebut semakin besar dan menyebabkan rasa sakit yang teramat. Terutama di bahagian belakang, pinggang dan pendarahan semasa buang air kecil.

Batu karang boleh terbentuk sama ada di dalam buah pinggang, saluran ureter ataupun pundi kencing. Jenis-jenis batu karang yang biasanya didapati di kalangan pesakit di Malaysia adalah kalsium oxalate, asid urik dan batu jangkitan.

PUNCA BATU KARANG

Antara punca terjadinya penyakit batu karang adalah :

  • Kurang minum air kosong/kerap tahan kencing menyebabkan urine menjadi pekat dan membentuk ketulan kristal (batu karang)
  • Kurang bahan ‘pencair’ / ‘penghalang’ Kristal
  • Jangkitan pada salur kencing
  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu
  • Diet makanan tinggi purine/oxalate

RISIKO PENYAKIT BATU KARANG ADALAH KANSER!

Batu karang di dalam buah pinggang dan saluran ureter akan menjadi penghalang yang menyebabkan jangkitan kuman. Lebih teruk, ia berkemungkinan akan bernanah di dalam. Jangkitan ini mampu merebak ke dalam darah dan menyebabkan urosepsis yang boleh membawa maut!

Halangan yang kronik pula akan merosakkan fungsi buah pinggang dan sekiranya melibatkan kedua-dua belah buah pinggang, pesakit akan mengalami kegagalan buah pinggang.

Risiko penyakit batu karang yang paling dasyat adalah kanser. Walaupun kebarangkalian adalah rendah tetapi ia boleh berlaku sekiranya terdapat halangan yang berterusan oleh batu karang di dalam pundi kencing.

 

punca batu karang risiko penyakit batu karang vivix shaklee untuk batu karang

 

CEGAH RISIKO PENYAKIT BATU KARANG

Mereka yang pernah mengalami batu karang SANGAT berisiko untuk mendapatnya semula. Oleh itu, antara langkah-langkah pencegahan yang boleh di ambil termasuklah :

  • Minum air kosong sebanyak 2-3 liter sehari (hingga urine berwarna jernih)
  • Kurangkan makan makanan tinggi kandungan purine/protein (seafood, daging merah) dan oxalate (bayam, coklat, kopi, potato chips, etc.)
  • Lebihkan makanan ‘pencair’ / ‘penghalang’ pembentukan kristal iaitu makanan berunsur Citrus
  • Ubat untuk mencegah pembentukan batu karang jenis kalsium dan asid urik
  • Pilih pil kalsium yang sesuai seperti Ostematrix (kalsium citrate, kalsium citrate malate)
PERFORMANCE DRINK

Amalan makan secara seimbang semestinya dapat mengelak dari terkena penyakit batu karang. Namun keadaan cuaca yang panas ketika ini boleh menyebabkan badan dehidrasi walaupun dah pun minum air kosong secukupnya. Alternatifnya, boleh amalkan minuman isotonik Performance Drink untuk memastikan keseimbangan bendalir dalam tubuh badan.

VIVIX

Selain itu, antara cara mudah untuk elak batu karang dan cegah ia berulang adalah dengan makanan kaya anti oksidan. Anti oksidan mengurangkan risiko penyakit batu karang terutama kes berulang. Dalam satu kajian awal terhadap pesakit batu karang, ekstrak polifenol (sejenis anti oksidan) yang diberi menurunkan kepekatan kalsium oxalate dalam air kencing. Vivix adalah minuman anti oksidan yang kaya dengan kandungan polifenol.

anti oksidan terbaik shaklee vitamin cegah radikal bebas vivix shaklee vivix cegah kanser vivix rawat sel kanser cegah batu karang rawatan batu karang pecahkan batu karang dengan vivix

Jemput baca perkongsian Puan Riza ini.

punca batu karang risiko penyakit batu karang vivix shaklee untuk batu karang rawatan batu karang

punca batu karang risiko penyakit batu karang vivix shaklee untuk batu karang rawatan batu karang tanpa pembedahan

 

Hubungi saya segera untuk mendapatkan produk nutrisi untuk mmebantu mencegah penyakit batu karang dengan berkesan. Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

cara jadi ahli shaklee

TUNGGU !!!

Anda berminat untuk mendapatkan produk nutrisi ini dengan

harga yang lebih murah sebanyak 15-25% ??

Klik gambar di bawah 🙂

Daftar-ahli-Shaklee-pengedar-vivix-shaklee-klang

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge