Petua Rawat Tonsil Kanak-Kanak Tanpa Pembedahan

Sebelum terpaksa melalui pembedahan, cuba dulu rawat tonsil dengan kaedah yang lebih mudah dan selamat. Ikuti perkongsian saya.

Apa itu Tonsil?

Tonsil sebenarnya adalah gumpalan tisu limfoid bahagian di dalam tekak (di tepi kiri dan kanan). Ia berfungsi sebagai sistem imun dan antibodi terutama untuk saluran pernafasan. Ia melindungi ‘pintu’ laluan udara dari serangan virus dan bakteria supaya tidak memasuki tubuh badan. Tonsil yang sihat adalah seperti gambar di bawah (kiri) dan tonsil yang mengalami keradangan biasanya membengkak (kanan). Tonsil yang telah dijangkiti virus/bakteria dipanggil tonsilitis.

petua rawat tonsil

Tonsilitis atau radang tonsil atau tonsil bengkak biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak berusia antara 5 ke 15 tahun. Jarang orang dewasa terkena tonsilitis kerana sistem imun sudah matang dan kuat. Ada tetapi sedikit. Kanak-kanak lebih mudah dijangkiti kerana imun lemah dan terdedah dengan bermacam-macam situasi.

Punca & Tanda Tonsilitis

Tonsilitis berpunca daripada virus seperti Herpes Simplex, Adenovirus, Cytomegalovirus dan virus campak. Manakala bakteria yang kerap menjadi punca tonsilitis adalah kumpulan A Streptococcus.

Antara simptom atau tanda-tanda anak anda dijangkiti radang tonsil :

  1. Pedih tekak
  2. Hilang selera makan
  3. Demam berulang-ulang
  4. Nafas agak berbau
  5. Tidur berdengkur (apa-apa bunyi terhasil ketika tidur seperti berdengkur)
  6. Bahagian tekak kelihatan bengkak
  7. Susah nak telan makanan

simptom tonsil tanda-tanda tonsil tonsil bengkak

Rawat Tonsil Tanpa Pembedahan

Terdapat beberapa kaedah untuk rawat tonsil. Sekiranya tonsil disebabkan oleh virus ia lebih mudah sembuh dengan sendiri. Jika berpunca dari bakteria ia perlu mendapatkan rawatan ubat antibiotik. Jika tonsilitis berulang sebanyak 4 kali setahun atau keadaan tonsil sangat teruk hingga menjejaskan kesihatan PEMBEDAHAN TONSILEKTOMI akan dilakukan oleh doktor.

Biasanya jika tonsil masih di peringkat awal, pembedahan sangat boleh dielakkan.

Cara terbaik untuk merawat dan menghalang tonsiltis dari berulang adalah dengan TINGKATKAN SISTEM IMUN anak-anak. Sistem imun kanak-kanak sangat lemah ketika membesar. Ibu bapa haruslah pastikan imun anak-anak berada dalam keadaan baik.

Testimoni Rawat Tonsil Dengan Set Tonsil Shaklee

Anak lelaki Puan Liza hampir sahaja menjalankan pembedahan buang tonsil kerana bengkak tonsil anaknya sudah menggangu sistem pernafasan. Tetapi kerana kasihan anaknya yang masih kecil perlu menjalankan pembedahan, beliau berusaha mencari alternatif. Cubaan beliau dengan Nutriferon, Omega Guard dan Vitamin C sangat membuahkan hasil. Pemeriksaan seterusnya doktor sahkan tonsil tidak lagi bengkak dan tidak memerlukan pembedahan. Alhamdulillah!

Testimoni Cik Atika yang juga berjaya hilangkan biji tonsil yang menjadi punca mulut berbau busuk dan sedang berusaha untuk kurangkan bengkak pula tanpa perlu jalani pembedahan.

Ubat tonsik terbaik komen dari adik Muhaimin yang berjaya surutkan bengkak tonsil dengan cepat. Alhamdulillah tak perlu pembedahan tonsilektomi.

Hubungi saya segera untuk mendapatkan produk nutrisi untuk rawat tonsil kanak-kanak tanpa pembedahan.

Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

cara jadi ahli shaklee

TUNGGU !!!

Anda berminat untuk mendapatkan produk nutrisi ini dengan

harga yang lebih murah sebanyak 15-25% ??

Klik gambar di bawah 🙂

Daftar-ahli-Shaklee-pengedar-vivix-shaklee-klang

sumber rujukan :
http://www.myhealth.gov.my/radang-tonsil/
https://kidshealth.org/en/parents/tonsillitis.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge