Persiapan Larian Half Marathon Ipoh 7 Bridge Run 2019

Assalamualaikum semua! Saya nak berkongsi secara ringkas persiapan sebelum menyertai acara larian Ipoh 7 Bridge Run kategori half marathon (21km). Ini merupakan kali pertama saya mendaftar untuk half marathon. Hasil bertanya kepada kawan-kawan yang dah berpengalaman, saya buat persiapan berikut. Maklum lah orang baru kan. Mesti banyak benda tak tahu. Mujur ramai juga kawan-kawan yang …

Persiapan Larian Half Marathon Ipoh 7 Bridge Run 2019Read More »

8 Cara Berkesan Elak Kejang Otot Semasa Bersukan

Sama ada bertanding dalam acara larian seperti marathon atau sekadar jogging biasa di hujung minggu, kejang otot adalah sesuatu yang diharap tidak terjadi oleh semua pelari. Nak pulak kalau dah nak sampai finishing line. Boleh rosak terus mood nak habiskan larian. Kecewa rasa dibuatnya kan? Kejang otot atau muscle cramp bukan benda asing. Di anggarkan …

8 Cara Berkesan Elak Kejang Otot Semasa BersukanRead More »

Atasi Kulit Kering dan Nampak Tua Dari Usia Sebenar Dengan Hyaluronic Acid

Masalah utama kulit kering bukan sahaja kering tapi ia buat kita nampak lebih tua dari usia sebenar. Ini kerana kurangnya lembapan menyebebakan garis halus dan kedutan lebih jelas kelihatan di kulit wajah. Tapi jangan risau. Kulit kering sangat mudah diatasi dengan bahan bernama HA atau hyaluronic acid. Setiap 1 gram HA mampu menampung sehingga 6 …

Atasi Kulit Kering dan Nampak Tua Dari Usia Sebenar Dengan Hyaluronic AcidRead More »

Pengalaman Hiking Bukit Saga Sambil Menikmati Keindahan Air Terjun

Ini hiking trip ke-3 untuk tahun ini. Ahad lepas kami bertujuh decided untuk hiking Bukit Saga yang terletak di Ampang. Perjalanan ambil masa 45 minit dari Klang. Sampai je tempat parking pukul 8.15 macam tu dah penuh dah. Terpaksa park kereta tepi jalan saja. Kami stretching sekejap. Tepat jam 8.45 pagi kami mulakan pendakian. Hasil …

Pengalaman Hiking Bukit Saga Sambil Menikmati Keindahan Air TerjunRead More »