Metabolisma Rendah Punca Berat Susah Turun

Ada tak antara kita yang dah jaga makan dah diet dah bersenam tapi berat tetap juga tak turun. Stressnya! Kenapa berat tak turun ni? Haa mungkin korang kena baca tentang ‘metabolisma rendah’. InsyaAllah korang akan dapat jawapan.

Apa itu Metabolisma?

Metabolisma dalam bahasa mudah adalah jumlah kalori yang dibakar oleh tubuh untuk memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik. Semua aktiviti yang dibuat oleh tubuh dari bernafas, tidur, sehinggalah berjalan, berlari, bekerja dan sebagainya memerlukan jumlah tenaga yang mencukupi. Sumber tenaga ini datang dari kalori makanan yang dimakan.

3 perkara yang mempengaruhi metabolisma adalah :

  1. Umur – Metabolisma akan menurun seiring dengan peningkatan usia. Makin tua makin rendah kadar metabolisma.
  2. Komposisi Tubuh – Mereka yang mempunyai berat otot yang lebih mempunyai kadar metabolisma yang lebih tinggi.
  3. Genetik – Struktur bentuk badan dan tulang setiap orang berbeza. Secara amnya, mereka tinggi mempunyai metabolisma lebih tinggi.

Metabolisma Rendah Punca Berat Susah Turun

Sebab itu lah kalau korang rasa dah bersenam dah diet tapi berat sama je tak turun pun boleh jadi metabolisma rendah la tu. Jadi kebolehan tubuh untuk bakar kalori lambat menyebakan berat pun susah lah nak turun.

Apa nak buat supaya metabolisma makin tinggi?

  1. Bersenam – Cuba kombinasi senaman kardio dan heavy lifting kerana ia bantu tambahkan otot badan.
  2. Makan 5x sehari  – Makan lebih kerap tapi dalam jumlah yang sederhana supaya badan sentiasa ada sumber kalori untuk dibakar dan sentiasa aktif.
  3.  Minum Air! – Iya semudah minum air saja boleh bantu tingkatkan metabolisma rendah. Tapi instead of minum air kosong, air Cinch Tea lebih berkesan untuk boost metabolism dan bakar lebih kalori.
  4. Makan Pedas – Ini mmbantu tapi kalau sapa tak tahan pedas macam mana kan?

Haa antara banyak-banyak kaedah di atas, jangan lupa masukkan Cinch Tea dalam diet harian untuk naikkan metabolisma rendah supaya lebih banyak kalori boleh dibakar oleh tubuh badan. Barulah ada efek berat badan turun.

Cinch Tea merupakan gabungan teh organik terdiri daripada teh hijau Matcha, teh putih, dan teh merah Rooibos yang kaya dengan taurina.

Hubungi saya untuk dapatkan Cinch Tea dengan harga promosi!

Adiba 016-3334945

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge