manfaat zink kebaikan zink untuk lelaki masalah kesuburan lelaki rambut gugur ketika berpantang tingkat kuantiti sperma atasi ketidaksuburan

Kebaikan Zink Untuk Lelaki & Wanita

Zink adalah salah satu mineral yg penting untuk badan. Ia adalah mineral perlu (essential mineral) yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Jadi kita perlu mengambil zinc dari sumber makanan harian. Kebaikan zink sangat banyak. Ia amat penting kerana ia menyokong lebih 200 jenis enzim dalam badan. Enzim-enzim ini membantu fungsi tubuh supaya berfungsi dengan optimum.

KEBAIKAN ZINK

KESIHATAN IMUN – Membantu melawan jangkitan dengan cara menyokong system imunisasi tubuh. Ia mengaktifkan T-sel dalam badan. Apabila T-sel aktif, ia mampu respon dengan lebih baik dan bantu detect sel kanser yang ada dalam badan. Wow amazing kan?

UNTUK RAMBUT SIHAT –  Kebaikan zink khusus untuk wanita. Zinc sangat penting untuk menggalakkan rambut tumbuh lebih tebal dan sihat. Orang yang mempunyai jumlah zinc yang rendah dalam tubuh, folikel rambutnya sangat rapuh dan mudah terurai. Sebab tu rambut gugur dengan banyaknya.

PEMBAHAGIAN SEL – Zinc bantu proses sintesis DNA dan RNA dalam sel, jadi ia juga membantu menyokong cell division atau pembahagian sel pada bahagian rambut.  Untuk dapatkan rambut yang lebih kuat dan lebat, digalakkan ambil zinc sebagai komponen untuk aktifkan sel-sel rambut.

KESIHATAN KOGNITIF (MINDA) – Meningkatkan daya ingatan terutama ketika pembelajaran, dan membantu mencegah penyakit yang berkaitan dengan minda atau penuaan seperti Alzheimer. Macam mana zinc bertindak? Zinc bantu untuk mengawal folikel dalam neuron, supaya proses menyampaikan maklumat oleh neurotransmitter berlaku dengan baik.

zink plus shaklee manfaat zink kebaikan zink untuk lelaki masalah kesuburan lelaki rambut gugur ketika berpantang tingkat kuantiti sperma atasi ketidaksuburan 2

PENYEMBUHAN LUKA – Untuk menyembuhkan sebarang luka seperti luka pembedahan (bersalin, kemalangan) dengan baik, zinc diperlukan untuk menghasilkan sel darah baru. Ibu-ibu bersalin yang ingin luka pembedahan cepat kering, sangat digalakkan mengambil zinc yang mencukupi semasa tempoh berpantang. Zinc menggalakkan luka kering dan elak bakteria menjangkiti kawasan luka tersebut. Oleh itu, luka lebih cepat sembuh.

SISTEM PEMBIAKAN SIHAT – Kebaikan zink dalam membantu meningkatkan fungsi, kualiti dan kuantiti sel sperma lelaki. Selain itu, zinc juga membantu memelihara kesihatan prostat dan elak sebarang penyakit berkaitan prostat. Ada kajian yang menunjukkan zink mampu mengelakkan  masalah mati pucuk di kalangan lelaki. Untuk perempuan pula, ia juga bantu sel ovum yang lebih matang dan sihat.

zink plus shaklee manfaat zink kebaikan zink untuk lelaki masalah kesuburan lelaki rambut gugur ketika berpantang tingkat kuantiti sperma atasi ketidaksuburan 3

TENAGA & STAMINA – Selain protein, kalsium dan magnesium, antara cara lain untuk meningkatkan tenaga dan menambah stamina adalah dengan pengambilan zinc. Ia bantu dari segi kekuatan otot dan daya ketahanan.

zink plus shaklee manfaat zink kebaikan zink untuk lelaki masalah kesuburan lelaki rambut gugur ketika berpantang tingkat kuantiti sperma atasi ketidaksuburan 4

KULIT YANG SIHAT – Ini hanya sesuai untuk kulit yang tidak mempunyai sebarang masalah seperti jerawat, jeragat dan lain-lain. Zinc membantu menstabilkan hormon testosteron. Hormon ini bertanggungjawab menghasilkan jerawat pada kulit sekiranya tidak seimbang. Selain itu, zinc turut berfungsi dalam sintesis kolagen di bawah lapisan kulit. Bagi mereka yang mempunyai liang pori yang agak besar, zinc membantu menghindari pori dari dijangkiti bakteria. Jadi boleh mencegah risiko ditumbuhi jerawat.

 

SIMPTOM KEKURANGAN ZINK DALAM TUBUH

 1. Cepat dijangkiti demam, selsema
 2. Usia melewati remaja tetapi masih mempunyai masalah jerawat
 3. Keinginan seks yang rendah
 4. Deria rasa makin berkurang
 5. Hilang selera makan
 6. Luka lambat sembuh
 7. Kerap cirit birit
 8. Bintik putih pada kuku
 9. Tompok botak di kepala (kurang rambut)
 10. Keguguran rambut

Sekiranya anda mengalami lebih 3 simptom di atas, anda berkemungkinan besar mengalami kekurangan zink dalam diet harian. Jika anda tidak mahu simptom-simptom di atas berterusan, anda boleh mengatasinya dengan menambah makanan tambahan zink seperti ZINC PLUS.

manfaat zink kebaikan zink untuk lelaki masalah kesuburan lelaki rambut gugur ketika berpantang tingkat kuantiti sperma atasi ketidaksuburan

 

Hubungi saya segera untuk mendapatkan kebaikan zink dari Shaklee mengatasi masalah-masalah di atas dengan berkesan. Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

cara jadi ahli shaklee

TUNGGU !!!

Anda berminat untuk mendapatkan produk nutrisi ini dengan

harga yang lebih murah sebanyak 15-25% ??

Klik gambar di bawah 🙂

Daftar-ahli-Shaklee-pengedar-vivix-shaklee-klang

 

 

 

Rujukan: 

https://www.babycenter.com.my/a25020496/punca-punca-biasa-masalah-kesuburan-pada-lelaki

Zinc is an Essential Element for Male Fertility: A Review of Zn Roles in Men’s Health, Germination, Sperm Quality, and Fertilization, J Reprod Infertil. 2018 Apr-Jun; 19(2): 69–81.

https://www.healthline.com/nutrition/boost-male-fertility-sperm-count

http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20130217/kn_03/Punca-utama-ketidaksuburan#ixzz5SZZfyW5I

3 thoughts on “Kebaikan Zink Untuk Lelaki & Wanita”

 1. Pingback: Haid Tidak Teratur Jejaskan Peluang Untuk Hamil

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge