Kajian Awal Kesan Pengambilan Vitamin C Terhadap Pesakit Covid19

Sejak kes positif Covid19 semakin meningkat, pihak KKM telah menjalankan satu kajian awal berkenaan kesan pengambilan Vitamin C terhadap pesakit yang positif untuk melihat sejauh mana ia membantu.

Walaupun ini adalah kajian awal yang hanye melibatkan jumlah sample yang sedikit, ia sangat boleh diketengahkan untuk kajian selajutnya. Keputusan awal menunjukkan Vitamin C sangat bagus dalam mempercepatkan proses penyembuhan.

Kajian ini melibatkan dua kumpulan pesakit positif di ICU dengan latar belakanag kesihatan yang tidak jauh berbeza. Setiap kumpual ada 7 individu. Satu kumpulan diberi rawatan ubat DENGAN Vitamim C, satu kumpulan lagi TANPA Vitamin C, hanya ubat sahaja.

Ini merupakan latar belakang pesakit bagi kedua-dua kumpulan. Apa yang berbeza hanyalah kumpulan pertama diberi rawatan ubat bersama Vitamin C. Jadi apa keputusannya?

Kesimpulan awal menunjukkan kumpulan Vitamin C mempunya kadar kematian yang lebih rendah 14.3% berbanding kumpula ubat sahaja iaitu 71.4%. Wahh banyak beza tu kan? Selain itu kumpulan Vitamin C menggunakan alat bantuan pernafasan selasa 12 hari berbanding kumpulan ubat selama 19 hari. Manakala terapi oksigen pula kumpulan Vitamin C hanya memerlukan masa selama 16 hari berbanding kumpulan ubat selama 23 hari. Menarik kan?

Boleh tengok jelas perbezaan kumpulan Vitamin C dan kumpulan ubat sahaja. Ringkasan results adalah kurang peratus kematian, jangka masa lebih pendek berada di hospital, kurang masa menggunakan alata bantuan pernafasan dan bantuan oksigen. Alhamdulillah bagus sangat kan?

Jadi janganlah ragu-ragu nak makan Vitamin C ok. Ini KKM yang buat kajian ya. Walaupun masih terlalu awal dan dengan sata yang sedikit, keputusannya masih sangat memberangsangkan.

Iyalah kalau bagus dan bagi manfaat pada pihak hospital memang patut sangat dibuat. Kurang bebenan para frontliners kita. So lepas ni rajin-rajinlah makan Vitamin C ok! Make sure pilih jenama yang ada lambang KKM sticker oren biru dekat botol.

Contohnya macam dalam gambar di bawah ni. Nampak tak sticker biru oren KKM dekat situ? Boleh contact saya di nombor ini 016-3334945.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge