Cara Kecutkan Jerawat Tanpa Jadi Parut Hodoh

Kalau tak sanggup tengok parut jerawat yang hodoh, kena tahu cara kecutkan jerawat terlebih dahulu. Bila jerawat kecut dengan baik, otomatik ia takkan meninggalkan kesan parut hodoh. Sebelum itu, jom kita tengok dulu apa sebenarnya punca utama kejadian jerawat ni. Nak setel masalah kena la dari punca dia kan.

Punca Jerawat

cara kecutkan jerawat

1. Hormon

Hormon yang tak seimbang adalah punca utama kenapa jerawat tumbuh. Ia bermula ketika usia remaja dimana tubuh mengalami perubahan hormon yang agak ketara. Antara perubahan hormon tersebut termasuklah mula datang haid (bagi perempuan) dan proses akil baligh (bagi lelaki). Kelenjar sebaceous mengembang dan menghasilkan lebih banyak sebum (minyak) di bawah pengaruh hormon yang dikenali sebagai hormon Androgen. Hormon akan kembali stabil dengan sendiri bagi sesetengah remaja. Namun ada yang berlanjutan sehingga ke usia dewasa kerana faktor yang lain pula.

Hormon yang tak seimbang menyebabkan :

  • Radang kulit (skin inflammation) – rujuk C dan D
  • Minyak (sebum) pada liang pori – rujuk A
  • Sel kulit tersumbat pada folikel rambut (bulu roma) – rujuk B
  • Bakteria punca jerawat iaitu Propionibacterium Acnes rujuk C

    cara kecutkan jerawat

2. Stress

Banyak kajian yang menunjukkan stress sememangnya punca jerawat tumbuh bak cendawan. Tekanan emosi yang melampau menyebabkan radang jerawat menjadi semakin teruk. Apabila berada dalam keadaan stress tubuh badan akan menghasilkan hormon Androgen dengan lebih banyak. Semakin banyak hormon Androgen terhasil, semakin banyak minyak berkumpul di liang pori. Ini menyebabkan liang pori tersumbat dan sekaligus menjemput bakteria Propionibacterium AcnesSekiranya tidak dirawat dengan cepat, jerawat tersebut meninggalkan kesan parut yang hodoh. Jerawat lama pun tak sempat kecut, muncul pula jerawat baru.

3. Pemakanan

cara kecutkan jerawat

Jerawat di sekitar dagu dan jawline sering dikaitkan dengan faktor pemakanan. Kemungkinan besar makanan yang tinggi karbohidrat atau produk tenusu yang mengandungi hormon semulajadi menjadi punca ketidakseimbangan hormon lalu menyebablan jerawat di sekitar kawasan itu. Makanan manis yang tinggi gula, processed food, roti putih, pasta, daging merah dan produk tenusu dikatakan menggalakkan pertumbuhan jerawat. Makanan yang terlalu berminyak juga harus dielakkan.

4. Kurang Tidur

Tidur merupakan waktu di mana tubuh badan mendapatkan rehat setelah tubuh penat bekerja di siang hari. Kurang tidur meningkatkan risiko stress sebanyak 14%. Stress yang disebabkan oleh kurang tidur menyebabkan penghasilan hormon  glucocorticoid meningkat. Hormon tersebut menyebabkan kerosakan pada struktur dan fungsi kulit dan menggalakkan pertumbuhan jerawat. Pastikan tidur antara 6-8 jam setiap hari.

6. Alat Solek

Bagi mereka yang gemar bersolek, alat solek yang tidak dicuci dengan baik juga boleh menyebabkan bakteria berkumpul dan berpindah ke permukaan kulit. Ini menyebabkan jerawat sedia ada tak kecut dan berulang. Selain itu, make up yang tidak dicuci dengan bersih juga menyebakan liang pori tersumbat (rujuk gambar A & B). JANGAN sesekali berkongsi alat solek dengan orang lain, terutama span muka, berus blusher dan beauty blender. 

Punca Lain

1. Cahaya Matahari

Cahaya matahari yang berlebihan membuatkan kulit berpeluh dan berminyak. Liang pori tersumbat sekiranya wajah tidak dicuci dengan bersih. Jadi elakkan dari terdedah cahaya matahari dalam tempoh yang lama. Sekiranya memakai sunblock, pastikan ianya dicuci bersih.

2. Pakaian

Bakteria dari pakaian, sarung bantal atau tuala mandi yang tidak bersih juga boleh menyebabkan bakteria berpindah kepada kulit dan menyebabkan jerawat. 

ADA KE CARA KECUTKAN JERAWAT? BOLEH KE PARUT HODOH HILANG?

>>> Klik Sini Tengok Bukti

Cara Kecutkan Jerawat – Bagaimana Vitamin Shaklee Bertindak

  1. Kurangkan Radang (inflammation) Pada Kulit

Keradangan dapat dikurangkan dengan makanan anti oksidan. Selain buah dan sayur antara anti oksidan lain yang paling berkesan melawan radang kulit adalah Asid Lemak Omega-3 (Omega Guard). Minyak ikan kaya dengan Asid Lemak Omega-3 dan sangat berkesan menurunkan keradangan.

Selain Omega-3, teh hijau (Cinch Tea) juga dikenali dengan fungsi anti-oksidan yang sangat baik untuk kulit kerana mampu menghalang bakteria dan boleh mengurangkan keradangan. Tidak digalakkan menggunakan krim yang mengandungi benzoyl peroxide kerana ianya memberi kesan sampingan seperti kegatalan, kesan terbakar dan juga mengelupas.

  1. Seimbangkan hormon

Tanda lain hormon tak seimbang adalah haid yang tidak teratur. Keseimbangan hormon dapat di atasi dengan pengambilan Gamma-Linolic Acid (GLA) dari sumber borage seed oil bersama evening primrose oil yang terbukti 3 kali lebih baik dan berkesan lebih baik berbanding pengambilan evening primrose oil sahaja. Hormon yang seimbang adalah cara kecutkan jerawat yang paling penting.

  1. Tingkatkan Sistem Imun

Sistem imun yang kuat mampu membunuh bakteria penyebab jerawat. Setiap kali bakteria ingin menempel, sistem imun otomatik menghalang. Vitamin yang sinonim untuk imun adalah Vitamin C.

  1. Elakkan Jerawat Menjadi Parut

Vitamin E adalah anti-oksidan yang memastikan parut jerawat tidak kekal dengan memperbaiki struktur sel kulit. Ia melindungi kulit dari radikal bebas, membantu pembentukan sel darah merah dan mengangkut oksigen ke seluruh badan. Fungsi ini AMAT penting untuk proses penyembuhan.

  1. Stabilkan Emosi

Adalah sangat penting untuk mengawal stress dan tekanan emosi supaya ia tidak mengganggu fungsi sistem tubuh badan yang lain. Vitamin yang sangat sinonim dengan anti-stress adalah B-complex.

  1. Rehat dan Tidur Yang Berkualiti

Apabila tubuh mendapat rehat yang cukup, sistem imun akan menjadi lebih kuat. Ia bertindak menghapuskan bakteria jahat yang menempel di permukaan kulit anda. Magnesium yang terdapat di dalam kapsul Ostematrix membantu tubuh mendapatkan deep sleep sekaligus membantu proses pengecutan jerawat.

7. Bina Semula Sel Kulit Yang Rosak

Untuk membina semula sel kulit yang rosak akibat jerawat dan parut, tubuh memerlukan PROTEIN yang cukup. Protein adalah nutrien penting yang berfungsi membina sel-sel dalam tubuh termasuk sel kulit. Hanya protein yang lengkap dan berkualiti mampu menghasilkan sel kulit yang sihat. ESP adalah satu-satunya protein yang lengkap dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh badan.

 

cara kecutkan jerawat

cara kecutkan jerawat

cara kecutkan jerawat

cara kecutkan jerawat

Hubungi saya untuk dapatkan sekarang suplemen Shaklee sebagai sokongan cara kecutkan jerawat tanpa jadi parut hodoh. Yang pastinya berkesan.

SAFIAH ADIBAH

Klik Sini >> 016-3334945

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLANG, SHAH ALAM, PUCHONG PERMAI, IPOH & KUALA KURAU.

ID 1153284

Rujukan:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge