Bersukan Boleh Menyebabkan Serangan Jantung Jika…

Kebelakangan ini banyak kes serangan jantung di kalangan orang muda. Terutama meraka yang aktif bersukan. Ini membuatkan orang ramai jadi pelik, bukan ke bersukan bagi badan sihat? Kenapa boleh kena serangan jantung pulak? Bersukan ke puncanya?

Ramai orang ingat bila bersukan, kita dah sihat. Sebenarnya ahli sukan paling banyak rosak badan. Bila bersukan body generates free radicals lebih banyak dari biasa. Free radicals ni bagus tapi kalau berlebihan jadi tak bagus.

Sebab itu healthy lifestyle zaman moden ada 5 cabang seperti berikut :

– Physical activity
– Healthy eating
– Supplements
– Emotional health
– Spiritual health

Orang biasa kebanyakannya berhenti takat 2 cabang saja – healthy eating & physical activity. Zaman tok nenek kita dulu boleh lah. Makanan dulu highly nutritious, tak ada pencemaran, stress jarang-jarang, kerja banting tulang.

Sekarang stress alone dah rosak badan, pencemaran, ditambah dengan bersenam lagi. Sebab itu kelima-lima cabang di atas wajib diamalkan untuk kesihatan menyeluruh.

Free radicals tadi tu, kena makan makanan anti oksidan untuk balancekan. Nak dapat anti oksidan dari makanan harian bukan senang. Nutrisi sekarang dah kurang. Sebab itu kena makan supplements.

Kalau tak makan, rasa mcm sihat je…tapi dalam badan sebenarnya…

So hati-hati bila nak bersukan supaya boleh kurangkan risiko serangan jantung. Jangan cuma nak bersukan tapi aspek lain kita tinggal. Terutama bab makan. Makan makanan berkhasiat dan makan juga suplemen untuk bantu kesihatan jantung dan stabilkan radikal bebas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge