sakit sendi sakit sendi tulang sakit sendi lutut arthrithis osteoarthritis rheumatoid tulang rawan haus sakit lutut set kesihatan sendi dan tulang shaklee sakit lutut susah solat (1)

Alternatif Elak Sakit Sendi Lutut Menjadi Semakin Teruk

Sakit sendi lutut adalah salah satu sakit yang kerap didengar di kalangan mereka yang berusia 50 tahun keatas. Sendi adalah bahagian tubuh yang terbentuk apa bila dua atau lebih tulang bertemu dan menghasilkan pergerakan. Setiap pergerakan tubuh badan seperti kaki (lutut, buku lali), tangan (siku, bahu), jari jemari dan pinggang disokong oleh sendi dan urat saraf.

 

Terdapat banyak jenis sakit sendi lutut seperti gout, arthritis, tulang rawan haus, cecair sendi berkurang, angin, masalah urat dan lain-lain lagi. Entri ini akan fokus kepada sakit sendi lutut yang disebabkan oleh faktor penuaan atau degeneratif.

Semakin meningkat usia, tubuh tidak lagi berupaya untuk menghasilkan sel-sel baru dengan kadar cepat seperti usia muda. Sel sendi juga tidak terkecuali. Sel-sel sendi lutut turut mengalami proses penuaan degeneratif. Sel lutut yang semakin rosak lambat untuk pulih seperti sediakala. Ini menyebabkan sendi lutut tidak dapat berfungsi dengan baik dan lutut mengalami kesakitan ketika bergerak. Berat badan berlebihan menambah lagi kesakitan pada lutut.

SAKIT SENDI LUTUT & TAK BOLEH SOLAT BERDIRI

Ini adalah simptom jelas sakit sendi lutut yang sering dialami oleh golongan berusia. Selain itu, golongan ini juga tak tahan berjalan lama, sukar untuk duduk melipat kaki sperti bersila, sakit ketika hendak bangun, dan ada kala rasa ngilu ketika cuaca sejuk. Sakit akan berkurangan apabila berehat namun ia masih belum sembuh sepenuhnya.

TAHAP SAKIT SENDI LUTUT

Ada 4 tahap utama yang menentukan keseriusan sakit sendi lutut.

Tahap 1

Tulang rawan masih ada dan berfungsi. Namun sakit tetap berlaku kerana kekurangan cecair ‘synovial’pada sendi lutut. Sendi yang bergesal memberi kesakitan pada bahagian lutut. Pada tahap ini, peluang untuk sembuh sepenuhnya sangat tinggi. Antara kaedah yang membantu adalah pengurangan berat badan, pengambilan makanan tambahan untuk sel tulang rawan dan cecair ‘synovial’, rehat dan kurangkan pergerakan atau dapatkan rawatan suntikan lutut.

Tahap 2

Pada tahap ini, tulang rawan mulai haus. Ini disebabkan oleh kekurangann cecair ‘synovial’ yang tidak dirawat di Tahap 1. Geseran sendi semakin lama menyebabkan sendi haus dan tulang betis dan peha semakin rapat.

sakit sendi sakit sendi tulang sakit sendi lutut arthrithis osteoarthritis rheumatoid tulang rawan haus sakit lutut

Tahap 3

Tulang rawan hanya tinggal nyawa-nyawa ikan. Tulang peha dan tulang betis hampir bertemu muka. Cecair ‘synovial’ pula sangat sedikit. Pada ketika ini lutut terasa sangat sakit ketika ingin berjalan.

Tahap 4

Tahap sakit lutut yang paling kritikal. Tulang rawan langsung tiada dan menyebabkan tulang peha dan betis bersentuhan. Amat sukar untuk seseorang bergerak dalam keadaan ini. Kaki kemungkinan membengkok jika berdiri tegak. Hampir kesemua pesakit tahap ini menggunakan kerusi roda untuk bergerak.

ATASI SAKIT SENDI LUTUT DI PERINGKAT AWAL

Cara terbaik untuk elak sakit sendi lutut semakin teruk adalah dengan merawatnya ketika masih di peringkat awal. Cecair ‘synovial’ yang semakin berkurang boleh ditambah dengan pengambilan minyak ikan, Ia bertindak sebagai ‘pelincir’ kepada lutut agar dapat bergerak dengan selesa.

Manakala untuk mengatasi masalah tulang rawan yang semakin haus, makanan tinggi anti-oksida sangat membantu mempercepatkan pertumbuhan sel-sel baru. Vivix adalah minuman campuran Anggur Muscadine yang terbukti memulihkan kerosakan sel dan meransang proses baikpulih tulang rawan.

JANGAN TUNGGU SEHINGGA TAHAP 4!!

Tahap 4 bermakna tiada rawatan lain melainkan pembedahan menggantikan sendi. Sudah tidak ada lagi ubat-ubatan, makanan tambahan atau ‘injection’ yang boleh dilakukan. Pembedahan ini menelan belanja yang sangat mahal. Anda dah tentu tak mahu sampai ke tahap ini.

sakit sendi sakit sendi tulang sakit sendi lutut arthrithis osteoarthritis rheumatoid tulang rawan haus sakit lutut set kesihatan sendi dan tulang shaklee

 

Hubungi saya segera untuk mendapatkan produk nutrisi untuk sakit sendi lutut yang selamat dan berkesan dan elak pembedahan. Klik pada gambar Whatsapp di bawah untuk terus menghubungi saya di aplikasi Whatsapp tanpa perlu save nombor saya.

cara jadi ahli shaklee

TUNGGU !!!

Anda berminat untuk mendapatkan produk makanan tambahan untuk sakit sendi lutut ini dengan harga yang lebih murah sebanyak 15-25% ??

Klik gambar di bawah 🙂

Daftar-ahli-Shaklee-pengedar-vivix-shaklee-klang

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge